A társasjátékok fejlesztő hatása - Így fog jól bánni a gyerek a pénzzel

“A mai gyerekek nem szeretnek társasozni!” - Ez nem igaz! A gyerkőcöknek szükségük van a játékra, a társas kapcsolatokra és a szüleikre. Bár a társasjáték sok konkurenciát kapott az elmúlt években, és a szülők is jobban ráértek régen, ne felejtsük el ezt a szuper családi kikapcsolódást! Nem csak szórakoztat, de remekül fejleszti gyermekünket is. Ebben a cikkünkben a pénzügyi társasjátékokról lesz szó.

Az örök klasszikus: Gazdálkodj okosan!

Nincs olyan X vagy Y generációs, aki ne ismerné ezt a játékot, mindenkinek van róla egy nosztalgikus élménye. Ebből minden háztartásban akadt egy és a gyerekek és szülők is szívesen játszották. Igazi kultikus darab itthon. 

Két alapkészséget segített elsajátítani: a beosztás képességét és a megtakarítás szokását. Ez a két dolog, ami egy lépéssel közelebb viheti gyermekünket az adósságmentes élethez. 

Ma is megtalálható a boltok polcain, persze azóta ár-érték viszonyait modernizálták, de az alapok megmaradtak. De csak 8, illetve 10 éves kortól javasolják a kereskedők (egyetértés még mindig nincs). 

Társasjáték a legkisebbeknek

8 éves kor alatt is játszhatunk hasznos és szórakoztató fejlesztő játékokat együtt. A kiscsoportos ovisok utánzással tanulnak, megfigyelnek minket, aztán később ezt játsszák újra. Nekik a megfigyelő típusú játékok valók, és már megérthetik, hogy hogyan használjuk a pénzt. Lehet velük boltosat játszani, nem is feltétlenül pénzzel, hanem pl. Legódarabokkal, amit meg tud számolni. Ahogy nő a gyerkőc, egyre fogékonyabb a “megmutatom hogyan kell” típusú játékokra. Ezeknek már aktív szereplői lesznek és akár játékpénzzel is játszhatjuk.  

Nagyobb ovisoknak 5-6 éves kortól már kapható a Zsebre megy társasjáték, amely a zsebpénz beosztására tanít. Nagyon szórakoztató módon, így a felnőtteknek is jó móka lehet, amellett, hogy fontos alapkészséget tanít.

Társasjátékok 10 éves kortól

Innen robbanásszerűen kiszélesedik a paletta. A jól ismert Monopoly ezerféle változatban kapható, a Hotel társasjáték az ingatlanbefektetés világába visz el minket. 

Fontos említést tennünk a szimulációs számítógépes játékokról is. A Sims című játékban változik az anyagi helyzetünk és ennek megfelelően kell beosztani a pénzünket, vagy félre is tehetünk. A Zoo Tycoon játékban meg kell építenünk a saját állatkertünket és üzemeltetni kell. A tervezésre, a hosszútávon gondolkodásra és a vállalkozásra nevel.

Egy érdekes, letölthető társasjátékot mutatunk még, ez az Értem a pénzem. Ingyenes, csak ki kell nyomtatni. Egy igazi időutazás a történelemben a pénz körül.

Végül jöjjön az egyik kedvencünk, ami a tőzsdéről szól. A Chicago Stock Exchange gyors és mozgalmas játék, ráadásul rövideket lehet vele játszani, így a fiatalabb korosztályt is leköti majd. 

Bérelj társasjátékot az összejövetelre!

A JátékMesterek Csapata rengeteg ügyességi-, fejlesztő- és logikai társasjátékkal rendelkezik.  Bérelj tőlünk játékot családi- vagy céges rendezvényekre és animátort is biztosítunk a gondtalan és gördülékeny játékmenethez!

Keress minket bizalommal egy ár- és programajánlatért!