Kreatív játékok fontossága a gyerekek fejlődésében

A kreatív játék a gyermekkor és a gyermek fejlődésének elengedhetetlen része. A kreatív és ötletes játék révén a gyermekek érzelmileg, társadalmilag, intellektuálisan, sőt testileg is növekedhetnek. Tudj meg erről többet mai cikkünkből. 

A kreatív tapasztalatok segítenek a gyermeknek fejleszteni ezeket a készségeket, és lehetővé teszik számukra, hogy megosszák gondolataikat, érzéseiket és ötleteiket. A kreatív játék módjának kitalálása nem feltétlenül okoz stresszt, vagy vesz igénybe sok időt. Valójában a túlstrukturálás ellentétes a kreatív játékkal.

A gyermek képességeinek fejlesztése felé tett minden apró lépés fontos mérföldkő növekedésében és boldogságában.

Milyen eszközökre van szükségem?

A kreatív és ötletes játékok körülöttünk vannak. Gyakran figyelmen kívül hagyjuk az egyszerű dolgokat, amelyek a gyermek számára nem olyan egyszerűek. Hányszor láttuk már, hogy egy kisgyerek egy levelet bámul és megfordítja, hogy megnézze a részleteket. Az érzelmi, kognitív és finom motorikus készségek az egyszerű dolgok bevezetésével fejlődnek. Próbáljunk néhány  háztartási cikket felhasználni a játékok készítéséhez, történetek elmeséléséhez vagy csak a szórakozáshoz.

  • Szivacsok
  • Papír
  • Karton és dobozok
  • Szalag
  • Festék
  • Markerek, zsírkréták vagy ceruzák
  • Olyan formázó anyagok, mint az agyag

Érzelmi fejlődés: A kreatív játék elősegíti a társadalmi és érzelmi fejlődést azáltal, hogy integrálja az érzéseket a feladatokkal. Kérjük meg gyermeket, hogy fessen, rajzoljon vagy meséljen arról, hogy mit érez. Az ilyen típusú tevékenységek segítenek a gyerekeknek érzelmeik kifejezésében, akik nem képesek verbalizálni. Idővel a gyerekek megtanulják, hogyan kell biztonságosan és kreatívan kifejezni érzéseiket, lehetővé téve számukra, hogy beilleszkedjenek a társadalmi környezetbe és jobban szabályozzák viselkedésüket.

Társadalmi fejlődés:  A gyermekek növekedhetnek és növelhetik társadalmi fejlődésüket, ha lehetőséget kapnak a játékra és a társaikkal való kapcsolattartásra. Az éneklés, a tánc, az öltözködés és az ötletes játék egyéb formái azok a területek, ahol a gyerekek képesek növekedni és fejleszteni az alapvető kommunikációs és társas interakciós készségeket.

Értelmi fejlődés: Kreatív játék révén a gyerekek fontos problémamegoldó készségeket sajátíthatnak el. Az olvasás például lehetőséget ad a gyerekeknek arra, hogy kifejezzék fantáziájukat és felfedezzék a sajátjukon kívüli világot, elősegítve mind az intellektuális, mind a kognitív képességek fejlesztését. Ez képezi az olvasás megértésének és megtartásának alapját is, és megadja az alaphangot a bonyolultabb problémák megoldásához, ahogy azok növekednek és fejlődnek.

Fizikai fejlődés: Függetlenül attól, hogy gyermekei saját ütemük ütemében táncolnak, vagy a szabadban fedezik fel a nagyszerű szabadidőt, a kreatív játék elősegíti a durva és finom motorikus készségek, koordináció és kontroll növekedését. A finommotorika felépítése gyakorlatot igényel, és megalapozza a kéz-szem koordinációjának és az izom memóriájának javítását.