Egyszerű tudományos kísérletek gyerkőcöknek

Egyre nehezebb a téli napokon a gyerekeknek valami új játékot kitalálnod? Próbáld meg néhány egyszerű, de annál érdekesebb kísérlettel lekötni a figyelmüket.

Nemcsak a gyerekeknek lesz kiváló szórakozás, hanem a szülőknek is az együtt elvégzett egyszerű tudományos kísérlet. Az otthonodban megtalálható eszközök segítségével taníthatsz gyermekednek új dolgokat és közben még jól is mulattok.

Nézzünk egy egyáltalán nem bonyolult, de annál látványosabb kísérletet.

Készítsetek lávalámpát

Ez a kísérlet egy rövid esti elfoglaltságot jelent a család számára. Mindeközben gyerekek megismerkednek a folyadékok sűrűségének fogalmával, játszva tanulhatnak. A kísérlet minden korosztály számára érdekes, az otthon megtalálható anyagokból készül. Először is szükséges a lávalámpa elkészítéséhez egy széles szájú átlátszó üvegedény, ételfesték, növényi olaj, és egy pezsgőtabletta, vagy egy szem aszpirin tabletta.

1. lépés: Töltsd fel az üvegedényt legalább háromnegyedéig növényi olajjal. Válasz akkora edényt, hogy legyen elég olajad otthon a kísérlethez. 

2. lépés: Töltsd fel a maradék helyet az edényben vízzel úgy, hogy 2-3 cm hely maradjon a tetején. Figyeld, hogyan hullik keresztül az olajon a víz és érkezik meg a tartály aljára, ahol leülepszik. El tudod hinni, hogy a víz sűrűbb, mint az olaj? A vízmolekulák polárisak, az olajmolekulák pedig nem, ezért a legkevésbé sem vonzódnak egymáshoz.

3. lépés: Kb. egy percig várjatok, amíg a víz leülepszik, közben döntsétek el milyen színű legyen a lávalámpa. Ezután adjatok a keverékhez kb. 10 cseppnyi ételfestéket. Figyeljétek, hogyan esnek keresztül a cseppek az olajrétegen és megülnek a víz tetején. Várjátok meg, hogy az összes színes csepp leüljön a víz tetejére.

4. lépés: Végül dobjátok a keverékbe a tablettát és már kezdődik is a műsor. A vízzel reakcióba lépő tabletta szén-dioxid buborékokat képez, amelyek a vízcseppekhez tapadnak. A víz/gáz kombináció kevésbé sűrű, mint a növényi olaj, ezért elindul annak teteje felé. A gázbuborékok a felszínre érve elszabadulnak, a vízcseppek visszahullanak az edény aljára. Majd kezdődik minden elölről!

Látványos kísérlet eredményeként, az egész család együtt tanulja meg a sűrűség fogalmát.

Még több szórakoztató kísérletet fogunk hamarosan bemutatni oldalunkon. Látogass vissza és oszd meg cikkünket másokkal is.