Mikulás vagy Télapó?

Sokunkban felmerült már a kérdés, hogy a Télapó vagy a Mikulás érkezik december 5.-én este hozzánk.

Az amerikai mesefilmek többségében a Mikulás karácsony estéjén a kéményen keresztül csusszan be otthonunkba, megtömi bendőjét a kikészített sütivel és tejjel, majd ahogy jött úgy villámgyorsan távozik is. Már az is furcsa, hogy vajon hogyan jut be oda, ahol nincs kandalló.

Gyermekeim a decemberi időszakban mindig felteszik számomra ezeket a fogós kérdéseket. Most megpróbáltam utánajárni a különbségeknek. 

A magyar falvakban egészen a XX. század utolsó harmadáig élt a miklósolás hagyománya, ami alig hasonlított a mai mikulás várásra, hiszen ekkor lánc csörgetések közepette, gyerekeket, lányokat ijesztgetve haladt végig a falun a sok fiatal, kormos képpel, “krampuszként”. Miklós volt az, aki “megmentette” és megjutalmazta a jó gyerekeket, a rosszakat pedig virgáccsal fenyítette meg.

A katolikus vallásban Szent Miklós alakjához kötődik a Mikulás, ő volt, aki a 300-as években püspökként szolgálta az egyházat és rengeteget segített az éhezőkön. Saját vagyonát is erre költötte.

Hazánkban a Mikulás napi ajándékozás csak az 1920-30-as években jelent meg,

nyugatról érkezett hozzánk ez a szokás. Ekkor kezdték el öreg, szakállas, piros pozsgás, jó kedélyű alaknak ábrázolni a Mikulást. A piros ruhája és süvege Szent Miklós püspöki öltözékéből eredeztethető.

Az 1950-es évek kommunista időszakában nem vették jó néven a katolikus hitkörből eredő Mikulás megjelenését, így a Rákosi rendszer saját ajándékozót, a Télapót nevezte ki december 5-6-ára, az ajándékok átadására. Nagy valószínűséggel az orosz Fagy Apó ihlette az elnevezést. Bár jóval korábban külön írva (Tél apó) Mikszáth Kálmán és Arany János is használta műveiben.

Az amerikai mesék térhódítását követően már hazánkban is rénszarvasszánon közlekedik a Télapó.

A finn gyerekek a mai napig úgy hiszik, hogy a jóságos, téli szellem az Északi sarkon lakik és csak decemberben hagyja el otthonát, hogy a világ minden gyermekét megajándékozza.

Hazánkba is ellátogat minden évben az “igazi” Mikulás - Joulupukki, igaz nem szánon érkezik, hanem a Finn légitársaság repülőjével. :)

Szóval készüljünk fel és december 5.-én este fényesítsük ki csizmácskáinkat, rakjuk az ajtó mellé, hogy a Télapónak-Mikulásnak ne kelljen sokat fáradnia és reggelre bizony megtaláljuk benne a várva várt csoki csomagot. Ha gyermekünk megkérdezi, ki érkezik karácsonykor, nyugodtan mondhatjuk neki, hogy a Jézuska. :) - De erről majd máskor mesélek.