Halloween ünneplése halottak napja előestéjén

Hazánkban is egyre népszerűbb a Halloween bulik megszervezése. A halottak napjának előestéjén, október 31-én sokan úgy gondolják, hogy szakítanak a hagyományokkal és nem szomorúan akarják eltölteni a napot, hanem boszorkányok, csontvázak és pókok társaságában.

A halloween nem kifejezetten amerikai ünnep, hiszen már az ősi kelta időkben kialakult szokásról van szó, mely főleg az angolszász országokban vert gyökereket. Október 31-én éjszaka a gyermekek jelmezbe öltözve járnak házról-házra, ahol rengeteg édességgel várják őket. 

Ilyenkor mindenki feldíszíti az otthonát, töklámpások kerülnek a bejáratok elé, míg az ablakok pókhálóktól és denevérektől átláthatatlanok. 

Hazánkban ennek az ünnepnek nincs hagyománya, mára azonban - köszönhetően a kereskedők nyomásának - kezd elterjedni. Sok család a gyermekek kedvéért kidekorálja a lakást és egyre többet faragják meg aznapra életük legszebb töklámpását.

Otthonunk dekorálásakor vegyük figyelembe, hogy ezen a napon a narancssárga és a fekete a legfontosabb színkombináció, így az étkezéseknél, a szoba díszítésénél is ezeket a színeket használjuk elsődlegesen.

Ha már az étkezést említettük, próbáljuk meg az esti vacsoránál a hangulathoz igazodó ételeket készíteni. Legyen sütőtök és narancslé, mélyhűtött vajas tésztába göngyölt virsliket, melyek múmiákat ábrázolnak.

Néhány évvel ezelőtt Írországban jártam Halloween idején,

és szinte minden ház bejárata mű pókhálókkal, faragott tökökkel és denevérekkel volt feldíszítve. Mi is készítettünk egy denevér figurát, amit ha fekete kartonpapírból kivágtok több példányban, majd ezeket sorba fűzitek, kiváló ajtó, ablak dekoráció válhat belőle.

A félbehajtott papírlapra helyezzük a szaggatott vonallal félbevágott figurát, úgy hogy a papír hajtása mentén legyen a szaggatott vonal. Miután kivágtuk a mintát, rajzoljuk meg a denevér arcát (ha fekete papírt használsz, akkor fehér hibajavítót, vagy festéket használjunk) és a kis részleteket a szárnyán. Majd pedig a szárnyait a szaggatott vonalak mentén hajtsuk befelé. Így olyan lesz mintha repülne. 

Letölthető változathoz kattints ide: Denevér minta