Tippek otthoni nyomdakészítéshez

A játékboltok polcain rengeteg nyomdát, pecsételőt találhatunk, de mégis az igazi, amit a gyerekekkel együtt készíthetünk el. Néhány tippet osztunk meg, hogyan készülnek a házi nyomdák.

Gyermekkorunkban számtalanszor készítettünk krumpli nyomdát. A zöldségek között a krumpli az egyik, amely könnyen formázható, ezért érdemes ezt használni. Általában a felnőttek vágják ki a krumpliból a mintát, hiszen a kisebb gyerkőcök kezébe a kés még nem igazán való, nagyobb gyerekek már önállóan is faraghatják a krumplit.

A formázás előtt vágjuk ketté a burgonyát,

majd éles szerszámmal kezdjünk neki a munkának. Egyszerű minták készülhetnek ezzel a módszerrel, mint például csillag, kör, négyzet. Miután elkészült a formánk nyomdafestékbe vagy temperába mártjuk és már nyomhatjuk is a papírra.

Csodás alkotások készülhetnek úgy, hogy a gyerekek a minták köré még szabadkézzel rajzolnak. Karácsony ünnepe közeledtével javasoljuk, hogy az egyszerű barna csomagolópapírt dobják fel a gyerekek a maguk készítette nyomda mintájával. A különböző színű festékbe mártott csillagok például igazán kedves mintázatot adnak majd ki. Az érdekesebb formájú pogácsaszaggatók segítségével is tudunk mintát formázni a krumpliba, így a kisebb gyerekek is részt tudnak venni a munkában.

Profibb anyukák éles szike segítségével egyedi mintázatokat is készíthetnek, absztrakt művek és részletgazdag darabok kerülhetnek ki a kezük közül.

Egyéb zöldségeket is használhatunk a nyomdázásra, ezeket nem kell formáznunk, saját alakjuk adja a mintát. Ilyen növény például a szárzeller, melynek segítségével gyönyörű virágmintákat hozhatunk létre.

Szintén virágmintát formáz a levágott végű kínai kel, akár egy csodás rózsa, úgy virít majd a papíron a minta.

Természetesen kinyithatjuk az éléskamrát és kipróbálhatunk bármilyen zöldséget, gyümölcsöt. Jó muri a gyerekekkel megtippelni, milyen is lesz a minta a papíron.

Összegyűjthetünk az őszi időszakban néhány levelet, virágot, melyeket festékbe mártva helyezzük a papírra. 

Ha nem szeretnénk a kisebb gyerekeknek éles szerszámot a kezébe adni, akkor jó megoldás lehet egy fadarabra tekert madzag, ami érdekes mintázatot adhat. Szintén egy fadarabra fel is ragaszthatjuk a zsinór, fonalat, így hajlított mintákat készíthetünk.

A csipke, pamutvászon, kötött és egyéb anyagdarabkák fadarabra ragasztása könnyű nyomdát eredményez, ezt is próbáljátok ki.

Másik lehetőség a nyomdakészítésre, a radírgumi vagy a parafadugó használata.

Ehhez már élesebb eszközt kell használnunk, de nagyon szép, egyedi minták készülhetnek. A dugók kis mérete miatt, főként figyelemfelkeltő minták, mint például felkiáltójel, irányjelző készülhet.

Kedves megoldás a parafadugó tetejére ragasztott különböző formájú gomb használata. Vannak szép virágminta alakú gombok, ezekkel csodás képek készülhetnek.

Ehhez kapcsolódó lehetőség a dekorgumiból készített forma. A könnyen vágható, formázható anyagból kivágott mintát ragasszuk fel a parafadugó tetejére és már kezdődhet is az alkotás.

Számtalan lehetőséget találhatunk az otthoni szekrényekben, próbáljunk ki újabb és újabb anyagokat, textúrákat. Gondolhatunk itt a műanyag PET palack aljától elkezdve, a régi szakadt farmer anyag újra-hasznosítására is.

Jó alkotást kívánunk! A gyerekekkel együtt a közös munka élménye csodálatos!