Játékok tisztán tartása, nemcsak vírus idején

A Játékmesterek szolgáltatásai közé tartozik többek között a gyereksarok szolgáltatás rendezvényeken, melynek során a játékokat, utazó ágyakat és egyéb felszerelést is visszük magunkkal. Ezek tisztántartására nagy hangsúlyt fektetünk, nemcsak a vírusos időszakban. Néhány ötlettel segítünk neked is az alapos tisztítás elvégzéséhez.

A gyerekek játékai nagy igénybevételnek vannak kitéve, főleg kisebb korban, amikor a kicsik még összekenik magukat, fogzás idején nyálképződésük is nagyobb. A különböző felületek tisztántartása, fertőtlenítése nem egyforma, viszont rettentően fontos feladat. Nézzük vajon az egyes anyagok, milyen módszerrel tisztíthatóak meg a leghatékonyabban.

Műanyag játékok

Bő meleg vízzel, kézmosáshoz használható szappannal vagy mosogatószerrel érdemes áttörölni valamennyi darabját a játékoknak. Érdemes kis kefével megsikálni, hiszen az apró vájatokban, lyukakban még megmaradhatnak a baktériumok, piszok, ezeket így könnyen eltávolíthatjuk. Végül jó alaposan át kell öblíteni meleg folyóvízzel és hagyjuk megszáradni a levegőn. Lehetőségünk van még azoknak a játékoknak mosógépben vagy mosogatógépben való tisztítására, melyek jól bírják a hőt. Figyeljünk azonban arra, hogy az apróbb leváló darabok ne kerüljenek a mosógép dobjába, használjunk ezeknél mosózsákot, ami egyben tartja az összes alkatrészt.

Néhány műanyag játék nagyon jól bírja a hőt, ezeket akár kifőzéssel is fertőtlenítheted.

Fa játékok

A fa nem bírja a sok vizet, ezért más megoldást kell választanunk a fajátékok tisztántartására. Mosó- és mosogatógépben ne mossuk, mert a sok víz károsíthatja az anyagot, inkább válasszuk az ecetes vizes áttörlést. Az ecet kiváló baktériumölő, bár a szaga nem igazán kellemes, egy idő után elillan. Itt is figyeljünk arra, hogy ne túl sok vizet használjunk, mert a fa hajlamos beszívni azt.

Plüss játékok

Ezeket a játékokat mi általában nem használjuk, hiszen nem egyszerű a takarításuk. Miután rengeteg por összegyűlik rajtuk, így sűrűn kell kimosni a plüss játékokat. A poratkák ellen a legjobb módszer az, ha havonta legalább egyszer nejlon zacskóba zárjuk a játékot és mélyhűtőben hagyjuk néhány órára. 

Rongybabák

Szerencsére ezek a játékok könnyebben tisztíthatóak, 30 fokos mosógépben való mosás, már eltávolítja a szennyeződéseket. Szárítógépben lehetőleg ne szárítsuk, mert teljesen eldeformálódhatnak.

Elemes játékok

Vízben semmiképpen nem ajánljuk az elemes játékok tisztítását. Sok esetben ezek nemcsak műanyagból készülnek, hanem külsejüket szőr, plüss borítja, így elég gyakran kellene ezeket fertőtleníteni. A már említett mélyhűtős módszer mellett, szappanos vízbe mártott körömkefével érdemes átsúrolni a kényesebb részeket, a műanyagokat pedig ecetes vízzel töröljük át.