Ugye sosem hagyod egyedül gyermeked a vízparton?

Nyár idején szinte mindennaposak a hírek arról, hogy kis gyermekek sérülnek meg a vízparton, strandon. Ennek általában a figyelmetlenség az oka. Tanácsainkkal segíteni szeretnénk, hogy veletek ne történjen komoly baj.

A napokban több esetben történt súlyos, vagy halálos kimenetelű baleset strandokon, vízparton kisgyermekekkel. Ennek főként az az oka, hogy a szülők, vagy a felnőtt felügyelők nem figyelnek kellőképpen a gyerekekre. A legutóbbi halálesettel végződő strandbaleset idején a hét éves kisgyermeket rokonai a gyerekmedencében egyedül hagyták, majd elmentek a közeléből.

A gyermeki kíváncsiság határtalan, így érthető, hogy a kisgyermek átment egy nagyobb medencébe, ahol sajnos elsüllyedt és belefulladt a vízbe. Nem szeretnénk senkit okolni, hiszen a hozzátartozók számára a legnagyobb veszteség ami történt végig kíséri életüket, de szeretnénk felhívni a figyelmet annak fontosságára, hogy még a jól úszó, már nagynak hitt gyerekek is képesek bajba kerülni, így nem hagyhatóak felügyelet nélkül. 

Nemcsak a strandokon, vízparton történhetnek balesetek a víz közelében,

hiszen rengeteg ház udvarán található már medence, mely elég még ahhoz, hogy a kisgyermek egyedül hagyva balesetet szenvedjen. Ha a gyermek elsüllyed valamilyen oknál fogva a vízbe, nem tud segítségért kiálltani. Az otthoni medencékben se hagyjuk még egy percre sem egyedül a kis gyerkőcöket, valaki mindig figyeljen oda rájuk, lehetőség szerint a medencében tartózkodva, amikor a gyermek is bent van. Amikor csak az udvaron játszik a kicsi, lehetőség szerint kerítsük körbe kerítéssel a medencét, hogy még véletlenül se essen bele a gyermek. Ugyanez érvényes a vízgyűjtő edényekre, dézsákra és a kerti kutakra is, hiszen a kíváncsi gyermek képes bármilyen keze ügyébe kerülő tárgyra felállva, bekukkantani ezekbe és így akár bele is pottyanhat.

A vízparton még akkor is történhetnek balesetek, ha nagyon odafigyelünk a kis srácokra.

Az egyik leggyakoribb probléma a szabad vizeken fordul elő,

amikor a gyermek megvágja a lábát kaviccsal, kagylóhéjjal, üvegszilánkkal. Hazai tavainkban rengeteg horgász próbálja kifogni a nagy halat, éppen ezért a vízben lévő elszakadt damilok, rajta lévő horgok is potenciális veszélyforrást jelentenek nemcsak a gyerekek, de a felnőttek számára is. Megelőzni azt, hogy belelépjünk bármibe is a vízben úgy tudjuk esetleg, ha a tengerparton is használatos műanyag cipőt adunk a gyermekre. Ha már bekövetkezett a baj, akkor pedig ne essünk pánikba, próbáljuk meg eltávolítani az idegen tárgyat, és csillapítani a vérzést, majd értesítsük az orvost.

A másik gyakori veszélyforrás nyár idején a napszúrás,

mely a vízparton fürdőzés közben észrevétlenül érheti gyermekünket. Különösen nagy veszélyt jelent a csecsemőkre a napszúrás, fejüket, nyakukat ne hagyjuk soha fedetlenül. A napszúrás tünetei a következőek, mely csak órákkal később jelentkezik:

  • étel elutasítása,
  • éles, fájdalmas sírás,
  • láz,
  • a baba feje vörös és meleg
  • hányás
  • legrosszabb esetben eszméletvesztés is előfordulhat.

A tünetek előfordulása esetén a csecsemőket azonnal vigyük kórházba, nagyobb gyerekek esetében pedig vigyük a gyerkőcöt árnyékos, hűvös helyre, fektessük le, fejét és felsőtestét emeljük meg, tegyünk hideg borogatást a homlokra, és ne hagyjuk magára a gyermeket. Ha hamarosan nem lesz jobban a gyermek, vagy eszméletét veszti, azonnal hívjunk mentőt.

Egyébként a napszúrás nemcsak akkor érheti a gyermeket, ha fedetlen fővel játszik a napon,

vagy fürdik a vízben, hanem hosszabb autóút során is érheti közvetlenül hosszú ideig napsütés a babát, kisgyermeket, így ebben az esetben is gyanakodjunk napszúrásra a tünetek együttes megjelenésekor.