5 módszer, hogyan őrizzük meg gyermekünk műalkotásait

Akinek kis gyermeke van, az tudja, hogy szinte naponta kerülnek ki a keze alól szebbnél-szebb rajzok, melyeket szeretnénk megőrizni.

Nemcsak az oviban, a suliban készülnek a művek, rendezvényeket az animátorok segítségével ötletes, kreatív alkotások születnek. Sokszor csak fogjuk és bedobjuk egy mappába a képeket, pedig ezzel kárt is tehetünk a kis művészeti alkotásokban, hiszen lehet, hogy még fog a tinta, esetleg a zsírkréta elkenődik a másik lap alján.

Egy év alatt annyi papír gyűlik össze, hogy nehezen tudjuk egy idő után már elrakni azokat, főként, ha még olyan darabok is vannak köztük, melyek több darabból állnak, esetleg csillámosak, vagy növényi termésekből készültek. Ezek könnyebben megsérülhetnek, lemorzsolódhatnak a papír alapról. Mai cikkünkben néhány ötletet gyűjtöttünk össze, amelyek segítségével megóvhatjuk ezeket a kis műalkotásokat.

Válogatás

Első lépésként kérjük meg gyermekünket, hogy a felgyülemlett rajzok közül válassza ki a számára különleges darabokat, döntsétek el közösen, hogy mely képek maradjanak meg örökre, és melyektől váltok meg. Ha egyiktől sem szeretne megválni, akkor esetleg a szebb példányokat ajándékozzátok el, például nagymamáknak, rokonoknak, barátoknak egy-egy szülinap vagy családi esemény során.

Digitalizálj

Gondolj arra, hogy a jövő a digitalizációé, néhány év múlva, mikor gyermekeid felnőnek, már természetes lesz a legkisebbek számára is a digitális fénykép. Készíts jól megvilágított, sík felületen a gyermek rajzairól fotókat, ezzel tudod „örökre” megőrizni azt és később akár ki is nyomtathatod a képet.

Fotókönyv

Amennyiben a fotózás mellett döntesz, érdemes azonnal kategorizálni a képeket, időrendben vagy stílus szerint elhelyezni egy digitális fotókönyvben. Sok ingyenes programot találni a neten, melyek megkönnyítik a munkádat.

Hűtőmágnes

Ma már rengeteg cég elkészíti számodra a gyerekek képeit hűtőmágnes formájában, ezzel nemcsak helyet spórolsz, hiszen a mágnesek kisebb méretűek, mint az eredeti képek, de érdekes színfoltja is lesz lakásodnak a hűtő, mely felületén számos gyerekrajz elfér ezzel a módszerrel és naponta gyönyörködhetsz a művekben.

Keretezés, laminálás

A legjobb darabokat helyezd képkeretbe és rakd ki a falra. A többi esetében érdemes lamináló fóliát használni, mely megvédi az alkotást bármilyen behatástól. Ezek a fóliák többnyire vízállóak és légmentesen lezárják a képet, így nem fog lekopni, elhalványodni, megsérülni a mű.

 

Szülinapi bulik, rendezvények, családi összejövetelek idejére gyermekanimációs szolgáltatásinkat kínáljuk. Ismerd meg valamennyi szolgáltatásunkat!