Testfestés természetesen

Ma szinte az egész világon ismert az a varázslatos anyag, melyet főleg Dél-Ázsiában, a Közel-Keleten, és Észak-Afrikában már több ezer éve használnak testfestéshez ünnepek alkalmával.

Ez a csodaszer a hennanövény. A leveleiben lévő vegyület, a lawsone színezi meg a bőrt és a hajat.

A hennaport úgy nyerik ki belőle, hogy a megszárított leveleket porrá őrlik, majd természetes alapanyagokat kevernek hozzá, például levendula olajat vagy citromlevet. A hennafestékkel a bőr felszínét, felső rétegeit festik meg, ezért a minta pár hét alatt elhalványodik, és végül lekopik. Minél vastagabb a hámréteg, annál tovább tart a festés – a talpon a legtovább. A festett minta színe először narancssárga, majd bebarnul, és végleges színét a festéstől számított egy nap múlva éri el.

A hennamasszát pálcával vagy tölcsérrel viszik fel a bőrre, majd egy sziruppal bekenik, amit citromlé és cukor keveréke alkot. Ezután minimum 1 órát száradnia kell. Ne feledkezzünk meg arról, hogy minimum az első 2-3 órában nem érheti víz és nem érhet ruhához, de minél tovább hagyjuk száradni, annál tartósabb lesz.

Henna – mit, mikor és hol?

A henna természetes anyag, káros hatása nincsen, ezért a testünk bármely pontjára festhetünk vele, de az ősi hagyományok szerint a tenyérre készült. Ha kíváncsiak vagyunk, bátran merüljünk el a változatos mintákban, mert egy varázslatos világ tárul fel előttünk. Indiában főleg növények és állatok motívumait használják fel, például a lótuszt vagy a pávát, és az esküvői hagyomány része, hogy a menyasszony kezét könyékig, a lábát pedig térdig befestik. Az arab minták általában nagyobb virágmotívumok, az afrikaiak pedig geometriai alakzatok. Kultúrától függően a bölcsességet, boldogságot, termékenységet, egészséget vagy a szerencsét szimbolizálják.

A nyugati világban gyakori a keveredés a motívumok között, és ma már szinte alig van olyan strand vagy nyári fesztivál, ahol ne találkoznánk hennafestőkkel, de a városban is sok helyen fellelhetők. Egyszer feltétlen próbáljuk ki, és ha az élményt szeretnénk tovább fokozni – rejtsük el, és csak a megfelelő pillanatban villantsuk fel a gyönyörű festést!

Photo by Photos by Lanty on Unsplash