Az élmény többet ad a gyerekeknek, mint a technológia

Mindennap felmerülő dilemma, hogy vajon hogyan hat a gyermekek fejlődésére, mentális egészségére a modern technológia. Szabad hagyni mobilozni, tableten videót nézni és játszani, vagy tiltani kéne mindennemű virtuális kikapcsolódási lehetőségtől? A választ mi sem tudjuk, de úgy sejtjük, hogy a kulcs – mint az életben olyan sokszor – a kiegyensúlyozottságban rejlik, és a gyermek valós szükségleteinek kielégítésében. 

Ahhoz, hogy jobban megértsük a kérdést, érdemes az alapján áttekinteni, hogy a gyermekek hogyan gondolkodnak a világról. Kádár Annamária pszichológus, az érzelmi intelligencia szakterület tudója sok éven át vizsgálta a kisgyermekek gondolkodását. Az ő konklúziója szerint a picik nem csak látszólag, hanem ténylegesen teljesen másképp gondolkodnak, mint mi, felnőttek! Kádár mágikus gondolkodásnak nevezi a kicsikre jellemző gondolkodásmódot, melynek oka, hogy a gyermekek, akik kevés tapasztalattal és tudással rendelkeznek a világról, fantáziával töltik ki a hiányzó tudáshalmazaikat. Ez a gondolkodás sok beszélgetéssel, közös játékkal, fantáziálással fejleszthető, alakítható jól, hiszen így tudnak a gyerekek maguktól kibontakozni. 

Ezt a természetes, varázslatos folyamatot nehezítheti, rosszabb esetben gátolhatja a kütyüzés: ugyan ragad a kicsikre a tudás, a saját mágikus gondolkodásuk nem kap teret. Azoknál a kicsiknél, akiknél korlátlanul engedett a mobilozás vagy tabletezés, gyengébb memória és kisebb kreativitás, gyérebb fantázia figyelhető meg. Mindennek a súlyos következményei pár éven belül láthatóak lesznek, ahogyan kamaszkorba lép az első olyan generáció, amely már mobillal kezében ücsörgött a járókája sarkában. 

Mit tehetsz, hogy támogasd a saját gyermeked mágikus gondolkodását? 

Szentelj neki sok-sok figyelmet! Beszélgess, játssz, olvass mesét, kösd le olyan programokkal, amelyekben esélye van használni a fantáziáját! Nem kell mindig kijavítanod, ha játékban vagytok, hogy valójában hogyan működik a világ, engedd neki, hogy maga tegyen felfedezéseket! Ha mesét olvasol neki, beszélgess vele a meséről, de ne áruld el annak tanulságát azonnal! Hagyd a picit kibontakozni, ábrándozni, értelmezni, megfejteni a neki fontos részeket! 

Élmény programot keresel gyerkőcöknek? Keress minket, és segítünk szórakoztatóan, mégis hasznosan lekötni a gyermekeket!