Miért fontos a kézügyesség fejlesztése?

A gyerkőcök fejlődésének része a kézügyesség fejlesztése. Minden életkorban más-más feladatokra (vagy inkább játékokra?) van szükség, hogy az apró kis kezek megfelelően fejlődjenek. Szülőként, otthonunkban is sokat tehetünk azért, hogy gyermekünk finommotorikus képessége megfelelően fejlődjön. Járjuk kicsit körbe a témát!

A finommotorika jelentése

A finommotorika testünk apróbb testrészeinek a finom, koordinált mozgása, főleg az ujjak, a szemek, és a száj mozgására vonatkozik. A gyurmázás, a színezés nem csak jó móka, de hasznos is, mert a gyerkőcök játszva fejlődhetnek. Érdemes odafigyelni a gyermek kézügyességére, mert ez alapfeltétele az iskolás korban az írás tanulásának.

A csecsemő először csak egyszerű mozgásokra képes, például megfogni a csörgőt. A finommotorika képességének fejlődésével tanulja meg megfogni a ceruzát, írni, rajzolni, vagy begombolni a kabátját. A fejlett finommotorika nagyon fontos a későbbi tanuláshoz, a gyerkőc szellemi fejlődéséhez. A szülőnek ebben nagy szerepe van, de természetesen a óvónénik, és tanító nénik is tudják, hogy az adott életkorban a gyermeknek milyen fejlesztő játékra van szüksége.

Ha kedvet kaptunk gyermekünk fejlesztéséhez…

Természetesen mi magunk is sokat tehetünk gyermekünkért, ha szívesen töltjük vele az időnket egy fejlesztő játék társaságában. Összegyűjtöttünk néhány szuper játékot, ami ezt a célt szolgálja:

Gyurmázás - legyen szó bolti, vagy otthon gyártott só-liszt gyurmáról, ezzel sokat tehetünk a kézügyesség fejlődéséért. A kéz izmai remekül erősödnek már azzal is, ha csak megszorítja, majd elengedi a gyerek a gyurmát többször is. Alkossunk formákat, gyúrjunk, nyomogassuk, gömbölyítsünk! 

Színezés, rajzolás - a rajzolás önmagában is szórakoztató a kicsik számára. Bár először még felismerhetetlen dolgokat alkotnak, már ennek is fontos szerepet van a finommotorika kialakulásában. Ahogy egyre tudatosabban rajzolnak a gyerekek, már megkérhetjük őket, hogy konkrét dolgokat rajzoljanak le. A színezés öröme szintén segít a kézügyesség fejlődésében, 5-6 éves korban erre különösen fogékonyak!

Segítség a házimunkában - ha szóba kerül a fejlesztés, hajlamosak vagyunk csak játékokra gondolni, pedig otthonunkban rengeteg olyan teendő van, ami nem csak leköti a gyereket, de a kézügyességét is fejleszti:

Segítsenek be a főzésben, gyúrjanak, kavarjanak, hámozzanak!

Csipeszeljék fel a kimosott ruhákat

A takarítás során is találni apróbb feladatokat nekik, pl. az apróbb szemetek felszedegetése

Puzzle, kirakó - A puzzle során komoly kézügyességet igényel a megfelelő elemek megfelelő helyre való beillesztése. Ez a helyzet folytonos próbálkozást, önkorrekciót igényel, ezért nagyon hasznos szinte minden életkorban. A finommotorika képességén túl fejleszti a gondolkodást és a problémamegoldó képességet is. Természetesen a gyermek életkorának megfelelő puzzle-t, vagy kirakót kell választani, hogy valóban élmény legyen a játék. A babák legelső formaillesztő játéka is ide tartozik, ahol egy üregen keresztül kell bedobni a megfelelő formát.

További sok remek játék van, ami nem csak érdekes, de valóban gyermekünk hasznára válik: a legózás, építőkockázás, gyöngyfűzés, ujjal festés vagy homokozás mind-mind a kézügyesség fejlesztésében is szerepet játszik.

A Játékmesterek Csapatában számos képzett animátor van, akiknek a feladata a színvonalas és fejlesztő foglalkozások kivitelezése. Hiszünk benne, hogy a játszva tanulás észrevétlenül fejleszti a gyermekeket egy-egy esemény vagy rendezvény alatt is. Ha te is szívesen vennéd igénybe családi- vagy céges rendezvényre szolgáltatásainkat, olvass többet szolgáltatásainkról!