Édesanyáink ünnepe - május első vasárnapja

Május az egyik legszebb hónap, ekkor már javában jó idő van, nyílnak a szebbnél szebb virágok. Ennek a hónapnak első vasárnapján az édesanyákat köszöntjük. Tudj meg többet erről a szokásról mai cikkünkből.

Világszerte megünneplik az anyák napját, mely az anyaságról, a szeretetről szól, de nem minden országban május első vasárnapján.

A különböző országokban más és más napokon emlékeznek meg édesanyjukról az emberek. Már az ókori Görögországban is tartottak tavasz ünnepségeket, melyek során Rheának az istenek anyjának tisztelegtek, vele együtt pedig az édesanyákat is ünnepelték. 

A hagyomány tovább élt évszázadokon át, majd az 1600-as évektől keresztény vallási ünnepként a húsvéti időszakhoz kötődött. Minden évben a nagyböjt közepén a szolgálók többsége szabadnapot kapott és meglátogathatta az a gyülekezetet, ahol megkeresztelték. Ekkor tudták meglátogatni édesanyjukat is, előző napokban ajándékot készítettek számukra, süteményt sütöttek.

Az Egyesült Államokban hivatalosan először 1872-ben ünnepelték az Anyák napját Bostonban.

Eredetileg ekkor az ünnep célja a háborúban elesett fiaikat elvesztett anyák támogatása, tisztelete volt. 1914-ben minden év május második vasárnapját szavazta meg az Egyesült Államok szenátusa az anyák napja hivatalos ünnepének. Sajnos az ünnep szellemisége sok helyen áldozatul esett az üzleti érdekeknek, így rengetegen érzik mára túlzónak ezt az eseményt. Maga az ünnepé nyilvánításért küzdő Anna Jarvis is élete végére megbánta, hogy küzdött ennek a napnak az elismeréséért, pont ezen ok miatt. Hazánkban 1925-ben tartották az első hivatalos anyák napját a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt szervezésében.

Napjainkban május első vasárnapján az édesanyákat virággal, apró ajándékokkal köszöntik főként a gyerekek, de ugyanúgy a nagymamáknak is kijut a szeretetből. Gyermekeink saját készítésű ajándékai mindig nagy örömet okoznak az anyukáknak, nagymamáknak, ne feledkezzünk meg erről az ünnepen.

Érdemes a kisebb gyerkőcöknek ujjfestékkel készült szivecskét készíteni. A nagyobb gyerkőcök fényképekből készíthetnek kollázsokat, melyeken a család közös élményeit örökítik meg az édesanyával, nagyival.

Ötletes megoldás lehet a papírból készült, egyedi mintázatú - akár kézzel a gyerekek által rajzolt, festett - ajándékdobozok, melyeket aztán megtölthetünk a nagyi, és az anyu kedvenc édességével. Mindenképpen törekedjünk arra, hogy a gyerkőcök ne csak a boltban vásárolható ajándékot adják át, illetve a virágokat, hanem maguk is tegyenek hozzá. Sokkal értékesebb egy ölelés - ha már megtehetjük, mert védett a család -, mint egy drága ajándék a boltból.

Anyák napjára egy gyönyörű vers elszavalása szintén örök emlék lehet. Néhány rövid köszöntőt itt olvashattok, ezeket a kisebb gyerkőcök is könnyedén megtanulják.

Szine szárnyú kis madárka csicsereg az ágon,
Tarka szegfű mosolyog a meleg napsugáron.
Virág, madár, s az én szivem őszintén kivánja:
Édes anyát a jó Isten éltesse, megáldja. 

 ***

Öntözgetem rózsafámat,
De nem is hiába,
Anyáknapja ünnepére,
Kihajt minden ága.

Nyilik kelyhe rózsa szálnak,
Úgy tűzöm a kebelére
Az édes anyámnak.

Kis madárka szólj az ágon,
Gyönyörűen, szépen,
Ne legyen ma bánat az én
Jó anyám szivében.

***

Donkó László: Édesanyám

Édesanyám
tulipánfa,
édes-kedves
minden ága.
Egyik ága
édes lelke,
hogyha sírnék,
átölelne.
Másik ága
kedves karja,
lázas testem
betakarja.
Édesanyám
tulipánfa,
engem ölel
minden ága.

***

Nagymamáknak

Erdő lánya, gyöngyvirága
gyöngyöm-böngyöm gondot űz,
rügy kipattog, madár csattog,
barkát vet a parti fűz,
zöld erdőben, zölden gyöngyen,
fehér gyöngyből gyöngyvirág,
gyöngyös gyönggyel, gyöngyvirággal,
köszöntöm ma NAGYMAMÁMAT!