Miért lesz különleges nap május utolsó vasárnapja?

Május utolsó vasárnapja a gyerekeké. Cikkünkből megtudhatod mióta ünnepeljük ezen a napon a gyerekeket és milyen programok várhatóak.

A világ több táján a gyereknapot megünneplik minden évben, általában június 1-én.

A nemzetközi ünnep Törökországból ered, főként a kommunista hátterű országok körében népszerű. 1920-ban tartották meg először ezt az ünnepet, majd 1954-ben az ENSZ szintén létrehozott egy gyermeknapot, az Universal Children Days-t, melynek célja az volt, hogy a világ összes országában adott napon megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről és egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről.

Az ENSZ az országokra bízta, hogy mely napot jelöli ki az ország számára megfelelőnek.

Hazánkban az Országos Gyermekvédő Liga kezdeményezésére már a 20. század elején megtartották a gyereknapi ünnepségeket, végül a 20-as években vált évenkénti rendszerességűvé az esemény. 

A második világháború előtt egészen az 50-es évekig Magyarországon egész hetet szenteltek a gyermekek ünneplésére, majd 1954-től minden év májusának utolsó vasárnapját nevezték ki a hivatalos gyermeknappá.

A pandémia okozta bezártság okán tavaly szinte egyáltalán nem voltak gyereknapi rendezvények, sajnos idén sem biztos, hogy lehetőség lesz nagyobb programok szervezésére. Pedig minden évben országszerte hatalmas eseményekkel várták a gyerekeket valamennyi faluban, városban. A helyi önkormányzatok is szerveztek gyereknapot, ahol a srácok többségében ingyenes programokon vehettek részt.

Néhány program meghirdetésre került, többek között Szekszárd városa már szombattól várja a kicsiket és nagyobbakat a helyi kulturális központban filmvetítésekkel, koncertekkel. Az eseményeken ingyenesen lehet részt venni, de előzetes regisztrációhoz kötöttek. Úgy tűnik, hogy a régi városligeti gyermeknap idén sem lesz megtartva a hagyományos formájában, pedig mennyi érdekes program várta a gyerekeket. A körhinták, ügyességi játékok, színpadi szereplők, tánc, móka, kacagás, idén csak online formájában lesz elérhető. Három napon át koncertek, zenés műsorok és filmek lesznek megtekinthetőek a Városligeti Online Gyereknapon.

De hogy a gyerkőcök ne maradjanak szórakozás nélkül a május végi hétvégén, ezért néhány ötlettel szeretnénk segíteni nektek, hogyan tudjátok kárpótolni a gyerekeket.

Érdemes közös, nagy családi programot szervezni erre a hétvégére.

A kirándulás mindig összehozza az embereket, a gyerekek imádják az erdőt, mezőt járni. Ha nincs a közeletekben a város zajától mentes környék, érdemes egy rövid vonatúttal a környező településeken szerencsét próbálni. Budapesten és környékén rengeteg kirándulóhely található. A budai hegyek, a XVII. ker-ben és a IV.ker-ben található fantasztikus kiserdők, a Margitszigettől kissé távolabb eső, de jóval elszigeteltebb, sok csodát rejtő Hajógyári sziget, vagy a Népsziget, mind olyan helyek, ahol felfedezhettek egy csomó érdekességet. Nincs tömeg, jól el tudtok különülni, ha féltek az esetleges fertőzésektől.

Akik számára a kimozdulás nem alternatíva, azoknak javasoljuk az otthoni kézműveskedést, mini versenyeket. Ha egyke a gyermek hívhatunk át néhány barátot, osztálytársat és egy spontán buli keretében különböző ügyességi versenyszámban mérhetik össze tudásukat. A kicsik számára érdekes lehet a szobortánc, amikor a zenére táncoló csöppségek a zene kikapcsolásakor egy pózba merevednek, és addig kell úgy maradniuk, míg újra meg nem szólal a zene. Ez jó buli mindenkinek.

A kertes házzal rendelkező szülők kicsit könnyebb helyzetben lehetnek, hiszen ők akár zsákbafutást, labdás ügyességi játékokat is tarthatnak a gyerkőcöknek. Imádják a gyerekek a kincskereső játékokat is, amit akár a szobában is el tudtok játszani, hiszen mindenki kaphat egy tálat, melybe sót, cukrot vagy rizst tesztek, mélyére rejtve néhány apró játékfigurát. Ezeket kell minél gyorsabban megtalálnia a versenyzőknek. Időre játszva a legizgalmasabb feladat. A nagyobbak a szoba különböző pontjaira elrejtett tárgyakat kell hogy megtalálják, bizonyos találós kérdések alapján. Az ügyesebb, kreatívabb anyukák térképet is rajzolhatnak a valósághűbb hatás érdekében.

Az ugrálóvárak, trambulinok nagyon kedveltek a gyerekek körében. Akár egy napra is tudsz tőlünk bérelni különböző méretben ugrálóvárat. Könnyen telepíthető eszközök bérletére vonatkozóan itt tudsz bővebb információkat beszerezni és ajánlatot kérni: Ugrálóvár

Bármelyik program mellett is döntsetek, a lényeg, hogy ne csak ezen az egy napon legyen a gyerkőcnek lehetősége olyan dolgokat kipróbálni, ami örömet okoz számukra. Legyetek minél többet a srácokkal, beszélgessetek velük, játszatok sokat és boldog felnőttekké válnak majd.