Ezek a legjobb munkák kiégés ellen!

Nem véletlen használjuk évszázadok - ha nem évezredek - óta a hivatás kifejezést azokra az állásokra, amelyek életünk végéig célt, értelmet és energiát adnak a hétköznapok során. A nem hivatásként űzött szakmában tevékenykedve hamar kiéghet az ember. Ezúttal azt mutatjuk meg, milyen munkák azok, amelyek egyhamar nem vezetnek kiégéshez. Inspirálódj velünk! 

Kiégés alatt egy speciális tünetsort nevezünk. A munkahelyi ártalom, jellemzően stressz hatására kialakuló tartós fizikai, érzelmi és mentális kimerülés együttes megjelenését hívjuk kiégésnek. A hosszú távon ránk rakódó érzelmi megterhelés eredménye, amely miatt a hétköznapokban haszontalannak, tehetetlennek, inkompetensnek érezzük magunkat, és teljesen motiválatlanok vagyunk a munkavégzésre. Ez két okból is pocsék tünetegyüttes: nem érdemes a mindennapokat ilyen vacak kedvetlenségben élni, mellette pedig azt reszkírozzuk meg, hogy előbb-utóbb a teljesítményünk hiánya komoly következmények von maga után a munkahelyünkön. 

Bármilyen szakmában ki lehet égni, viszont akadnak olyanok, amelyeket, ha tudatosan űzöl, szinte biztos, hogy elkerülheted a kiégés állapotát. Mutatjuk ezeket! 

1. Éld ki a kreativitásod a munkádban: írj, rajzolj, süss hivatásszerűen! 

A klasszikus munka során lehet, hogy nem tudod folyamatosan a kedvenc pillangóidat rajzolni. Ugyanakkor grafikusként folyamatosan olyan kreatív munkát végezhetsz, amely során rajzolhatsz, folyamatosan megújulhatsz. Lehet, hogy idehaza nem teremt vaskos megélhetést a könyvírás, de szövegíróként rengeteg személynek és cégnek dolgozhatsz, sok területtel megismerkedhetsz. Bár a cukrász szakma nem szerepel a legnépszerűbb képzési területek között, de ha te ebben éled ki a kreativitásodat, nem érdemes a társadalmi berögzültségekre tekintettel lenned. A lényeg, hogy élvezd, és olyan szakmát válassz, amiben megtalálod a saját stílusod!

2. Foglalkozz emberekkel, akik feltöltenek: idősekkel és gyerekekkel másképp zajlanak a hétköznapok

A kiégés egyik fő okozója az, hogy az emberek értelmetlennek, haszontalannak érzik a munkájukat. Veled ez nem fordulhat elő akkor, ha társadalmilag a leghasznosabb szakmák egyikét űződ. Míg idősekkel végzettséghez kötött, hogy foglalkozz, addig kisgyermekekkel nem feltétlen: az animátorok és babysitterek munkája főleg elhivatottságot, éber lélekjelenlétet, sok türelmet és játékosságot kíván, más nem! Saját tapasztalatunkból állíthatjuk, kevés jobb munkád lehet, mint felnőttként hivatásszerűen játszani, szórakozni az önfeledt pindurokkal. Olvass többet képzéseinkről a JátékMesterek vagy a HomeHelpers oldalán!

3. Foglalkozz állatokkal! 

Bár amíg a kisgyermekek szóban is ki tudják fejezni a vágyaikat, élményeiket, az állatok pedig nem, tőlük is rengeteget lehet kapni, fel lehet töltődni velük. A gombamód szaporodó állatpanziók, állatorvosi rendelők, állatkozmetikák nem telnek meg maguktól elhivatott kollégákkal. Mellettük a menhelyek zöme örömmel fogad önkéntes segítőket. A kisállatok játszma nélkül játékosak, ha jó vagy hozzájuk, hálásak, nem tesznek rád extra stresszt. 

Ne feledd: bármivel is keresd a kenyered, csak úgy van értelme, hogy élvezed, és hozzáad az életedhez - és nem elvesz!