Kézműveskedés óvodás korban: ezért van rá szüksége a gyermekednek!

Azt hihetnénk, hogy csak egy program a sok közül, a videónézés és a figurákkal való játék mellett. Pedig a kézműves foglalkozások sokkal többet rejtenek magukban: a gyermekek gondolkodása mellett a szocializációs készségeiket és a kreativitásukat is fejlesztik. Négy pontba szedtük össze, mi mindent profitálhatnak a legapróbbak is a kézműveskedésből! 

1. Javulnak a finommotoros képességeik

A kütyük korában még fontosabb, hogy a gyermekeink számára biztosítsunk lehetőséget arra, hogy kifejlődjenek a finommotoros készségeik. Precizitást, koncentrációskészséget tanulhatnak a megfelelő kézműves foglalkozások által. Ez főleg annak fényében nagy érték, hogy az őket körülvevő temérdek virtuális tartalom mind ezen készségek megfelelő fejlődése ellen hat. 

2. Megtanulnak kifejezően kommunikálni másképp, mint szavakkal 

Egy gyurmaautó esetén még nem beszélhetünk feltétlenül művészeti hajlamról. Azonban tagadhatatlan tény, hogy az alkotás folyamata maga megtanítja a kicsiket a szeretetnyelvüket árnyalni, fejleszteni. Ha értőn figyeljük a kisgyermekeink által készített tárgyakat, alkotásokat, sokat megtudhatunk arról, mi zajlik bennük. Az is árulkodó, jellemzően kinek készítik a maguk kis műveiket. 

3. Kapcsolódni és kötődni segít a kézműveskedés 

A kézműveskedés valódi csodája abban áll, hogy három irányban teremt kapcsolódási lehetőséget már egészen kis korban. Először is a kisgyermek önmagához való viszonyának, öntudatosságának fejlesztésére nagyon hasznos program. Az elmélyült rajzolás, festés, hajtogatás vagy gyurmázás során az őt foglalkoztató kérdéseket és ügyeket dolgozza fel. Ha az egy mesehős kalandjai, akkor azt, ha a kistestvér érkezésének feldolgozása, akkor azt. 

Ugyanakkor kézműveskedés során az animátorhoz, a kézműves foglalkozást űző többi csemetéhez is tud kapcsolódni. Együtt tudnak akár problémákat megoldani, kreatívan ötletelni, tervezni és megvalósítani. 

Harmadszor pedig ahhoz is lehetőséget teremt, hogy a picik ahhoz kapcsolódjanak, akiknek készítik az adott tárgyat. 

4. Szülőként Jolly Joker szempont: biztonságos és kiszámítható

Rajzolni rohangászva, hadonászva aligha lehet, és a hajtogatás is megköveteli a higgadt koncentrációt. A gyurma nagyobb szabadságot tesz lehetővé, de könnyű formázhatósága miatt nagyon óvatosan kell vele bánni. Rengeteg példát lehet még hozni, a kulcs minden esetben az, hogy a gyermekünk élvezze, és valóban lekösse a neki felajánlott kézműves lehetőség!