Mikor kezdjen el rajzolni a gyerek?

Firkálással indul, de vizuális önkifejezés lesz a végeredmény. A rajzolás egy csodálatos alkotási folyamat, amely fokozatosan alakul és fejlődik. Segít a gyermeknek feldolgozni a világról alkotott ismereteit. Cikkünk segítséget nyújt az első lépésekhez!

Firkálás és rajzolás

A gyerkőcök első alkotása egy firka lesz, ami már igenis fontos eleme az ábrázolási képességnek. Eleinte maga a mozgás szerez örömet, nem is a végeredmény. Vállból indított lengővonalas firkálás ez, amikor ide-oda húzogatja a ceruzát vagy krétát a papíron. Ez még teljesen koordinálatlan, a papírlapról valószínűleg ki is fog futni. Érdemes a lehető legnagyobb méretű rajzlapot elé tenni, hogy szabadon firkálhasson én ne kelljen szabályozni egyből (ne firkálj az asztalra!). 

A rajzkészség fejlődésének része a körbe-körbe rajzolás is, de előfordulhat, hogy gyermekünk bökdösi a ceruzával a papírt. Hagyni kell ezt is, nem kell rémülten rászólni, még ha ki is törik a ceruza hegye. 

A következő fokozat, amikor a gyermek már azt is élvezi, hogy nyomot hagyott maga után, de még mindig a funkció öröme a lényeg, maga a mozgás. Ilyenkor már rajta tud maradni a papíron. Habár a szülő már kész kaotikus remekműveket lát, itt még nincs szó ábrázolásról, nem konkrét dolgot rajzol le a gyerkőc. Kb. 3 éves korban kezdi el megtervezni a rajzolás célját, de itt még láthatunk furcsa ábrázolásmódokat a saját kis szemléletének köszönhetően. Általában 4-5 éves korra már számunkra is értelmezhető, felismerhető rajzokat láthatunk. Ezt a folyamatot nem szabad siettetni, erőltetni a rajzolást, vagy elvenni a kedvüket tőle, hogy nem szépen rajzol.

Mikor kezdjünk rajzolni?

Egy-másfél évesen már izgalmasnak tűnik, hogy “valami” nyomot hagy a papíron. Kezdjük el együtt felfedezni a rajzolást, mutassuk meg neki, hogy hogyan lehet firkálni. Először számára könnyen felismerhető dolgokat rajzoljunk: napocska, cica, virág. Időt kell neki hagyni, hogy ezt a játékot is megszeresse, megismerje a formákat. A kulcs itt is az ismétlés, rengetegszer le kell neki rajzolni egy cicát, hogy idővel ő is megpróbálja. Rajtunk múlik, hogy mennyire szórakoztató elfoglaltság lesz ez neki, vegyük a fáradtságot, hogy gyakran rajzoljunk!

Így vágjatok bele a rajzolásba!

Bár a ceruza logikusnak tűnik, 2-2,5 éves koruk előtt nem tudják a gyerkőcök jól megfogni, mert a kéz finom csontjai, izmai még fejletlenek. A bőrbarát ujjfesték egy szuper dolog a rajzolás elkezdéséhez, ráadásul fejlődik a bőrérzékelés, tapintás készsége. A vastag zsírkréta, kréta tömb, aszfaltkréta szintén jó megoldás első rajzeszközöknek.

Készíts zsírkréta tömböt! Vágd apróra a zsírkrétát, tedd muffin formába majd be a sütőbe! Ha megolvad, hagyd kihűlni! Kényelmesebb lesz a fogása a gyerkőcnek és akár egyedi színkombinációkat is alkothattok!

Keressetek egy jó nagy papírt a kezdeteknek, akár csomagolópapírt, vagy papírhengert, hogy ne csússzon le róla a gyerek keze! Terítsétek le a földre és már mehet is az alkotás! A földön hasalás, térdelés, a papír körbeülése ebben az életkorban még komfortosabb, mint az asztalnál rajzolás. 

A mai rohanó világban nem egyszerű békés családi pillanatokat teremteni. Előfordul, hogy könnyebb lekötni a gyermeket tévével, vagy telefonnal, de természetesen néha ez is belefér. Egy nagy közös rajzolás viszont szuper kikapcsolódás lehet mindenkinek és egy pillanatra a felnőttek is elfelejthetik a szürke hétköznapokat! Jó szórakozást és sok mókát kívánunk a rajzlapon is!