Húsvéti szokások és kreatív tojásfestési ötletek

Mennyire vagy tisztában a húsvét szokásaival és eredetével? Cikkünkben elmondjuk mindezeket és még néhány ötletet is adunk, hogyan tudod a gyerekeknek az idei ünnepet kicsit érdekesebbé tenni.

Pillanatnyilag nem tudjuk, hogy az idei évben mehetünk-e locsolkódni a rokonokhoz, ismerősökhöz, de a gyerkőcöknek mégis kell a régi szokások helyett valamivel kedveskednünk. Nézzük milyen hagyományokat ismerünk húsvét kapcsán.

A húsvét keresztény ünnep, amelyet a negyven napos böjt lezárásaként tartunk számon. Ezen a napon lehet először húst enni, ezért is van minden magyar asztalon húsvétkor sonka, töltött káposzta. Minden évben más napra esik a húsvét, de mindenképpen március 22 és április 25-e közötti vasárnapra és hétfőre. Idén április 4-én és 5-én ünnepeljük Krisztus feltámadását. Érdemes tudnod, hogy csak a húsvétvasárnap egyházi szokás, a hétfői nap már a népi hagyományokhoz kötődik, ekkor van a locsolkodás és a rokonokhoz való ellátogatás ideje. 

A vasárnap délelőtt misével kezdődik, ahová a hívők tele kosárral érkeznek, melyben sonka, bárányhús, tojás, kalács és bor található. A bor Krisztus vérét jelképezi, míg a bárány Jézus áldozatát. A tojás az újjászületés jelképe, de az egészben főtt tojásnak is külön jelentése van, méghozzá a családi összetartozást jelképezi. A magyar szokás szerint a család együtt fogyasztotta el a főtt tojásokat, így ha valamikor eltévednek az életben, mindig eszükbe jusson, hogy kivel ették együtt a húsvéti tojást és hazataláljanak.

Húsvéthétfőn sokféle népszokás él a hagyományokban

A locsolkodás, hímes tojás festés és ajándékozás csak kettő ezek közül, de talán ezek a leginkább ismertek és elterjedtek még napjainkban is. A víz tisztító és megújító erejébe vetett hit miatt volt a szokás, hogy a legények a lányokat vödörnyi vízzel locsolták le ezen a napon. Később az idő és a városiasodás ezt a szokást átalakította, így mára már a legtöbb családban a parfümmel történő locsolkodás vált szokássá. A húsvéti tojások hagyományosan piros színűek, ez annak köszönhető, hogy a régmúlt időkben ennek a színnek védő erőt tulajdonítottak. Egyes elképzelések szerint viszont Krisztus vérét jelképezi. 

Érdekes kérdés, hogyan került a húsvét közelébe a nyúl?

Ki ne kapott volna már legalább csokiból készült húsvéti nyulat. De hogy jön össze a tojás és a nyuszi?  

Tipikusan Nyugat- és Közép-Kelet Európai hagyomány, hogy a nyúl hozza húsvétkor a tojásokat, amiket elrejt a fűben és a gyerekeknek kell azokat megtalálni. Egy titokzatos alak a nyúl, mint karácsonykor a Jézuska. Egyes vélekedés szerint a húsvéti nyúl a 16. századi Németország szokásai között volt először a keresztény ünnepkör része. Itt készült az első kosárfészek és később az első édességből készült nyúl. Másik teória szerint a nyugati kultúrákban ábrázolt nyúl, olyan fajtájú, mely nem üregben él, hanem fészket rak és kicsinyei nyitott szemmel születnek.

A tojás pedig úgy kötődik mindehhez, hogy az ókor óta a termékenység szimbóluma. Így hát a két fogalom összekapcsolódott és kialakult a húsvéti nyuszi fogalma. Ennek leginkább a gyerkőcök örülnek, hiszen egy puha nyuszika és a sok csokitojás mindig nagy öröm számukra.

Nos most, hogy már nagyjából megismerted a húsvét történetét, szeretnénk mutatni neked olyan elfoglaltságot, amit a bezártságban is tudsz a gyerekekkel otthon végezni.

A megszokott tojásfestés helyett, válasszátok inkább a folyékony ragasztóval történő dekorációt. A cukorból készült apró dekorgyöngyökbe forgassátok bele a ragasztóval bevont tojáshéjat. Érdekes színes alkotásokat kaptok. Sok kislány imádja a körömlakkot, nekik kedvezhettek, ha ezeket összekeverve dekoráljátok a tojásokat. A módja nagyon egyszerű: egy tálkába tegyetek vizet, majd ebben csöppentsetek körömlakkot, tetszés szerint több színt is, majd mártsátok bele a tojást. Gyönyörű, márványos hatás az eredménye.

Az otthoni matricákat, öntapadós tetkókat felhasználva készülhetnek színes, mintás tojások is. Ezt nemcsak a lányok fogják szeretni, fiús mintákat használva, a srácok is élvezni fogják a dekorálást. Egyébként nem muszáj kifújt tojással dolgozni a kicsiknek, mert az könnyen törik, használjatok főtt tojást ezekhez a műveletekhez.

A tojásfa készítése nem magyar hagyományon alapszik, hanem Németország és Ausztria területén elterjedt, viszont annál látványosabb dekoráció. Együtt is elkészíthetitek a gyerekekkel. Általában egy rügyező fa ágaira akasztják a díszes tojásokat, de manapság már barkaágak, faágak egy vázába helyezve a szobában helyettesítik a hagyományos tojásfát. Páratlan számú ágat rakjatok a vázába, vödörbe, vagy kannába, melyeket akár festékkel be is festhettek, de maradhatnak natúr szépségükben is. A dekorált tojásokat akasszátok az ágakra, emellett egyéb dolgokkal is díszíthettek, például színes szalagokkal, papírból kivágott figurákkal.

Jó szórakozást kívánunk és Kellemes Húsvéti Ünnepeket!