Otthoni programok gyerekekkel húsvétra

Az idei húsvét nem lesz olyan, mint korábban, hiszen a javaslatok szerint nem mehetünk locsolkodni, rokonokat látogatni. De akkor mit csináljunk a gyerkőcökkel az ünnep alatt?

A kis gyerekek mozgásigénye igen nagy, ezért nehéz otthon, a négy fal között hosszú távon elfoglaltságot találni számukra. Az idei húsvéti ünnepekre jó időt jósolnak a meteorológusok, bár némi esőre azért számíthatunk.

Ezért érdemes kihasználni a napsütéses órákat és elindulni egy kisebb túrára a gyerekekkel.

Biztosan van a közeletekben hegy, domb, folyópart, erdő, amit fel tudtok fedezni a családdal közösen. Az ilyen kirándulások alkalmával vihettek magatokkal kis állat- vagy növényhatározót, így a felfedezések során még tanulnak is néhány újdonságot a kissrácok. Akinek jó a kézügyessége, az vihet magával rajzkészletet és ott helyben készülhetnek a természetről szép festmények, rajzok. De egy jó fényképezőgépet a gyerekek kezébe adva is születhetnek maradandó alkotások.

Ha nagyobb városban éltek, akkor fedezzétek fel az érdekesebb helyszíneket, például Budapesten keressétek meg Kolodko Mihály mini szobrocskáit, melyek különböző helyeken vannak elrejtve. A bronzból készült alkotásokat külön weboldalon gyűjtötték össze (csodahelyek.hu), megtalálható köztük a kockásfülű nyúl, Lisa Simpson, Breki és még sok mesehős, híres ember és tárgy. Egy-egy szobor megtalálása igazi kihívás, jó móka a gyerkőcökkel közösen kutatni a városban utánuk.

Az otthon töltött időt tovább tudjuk színesíteni egy kis kertészkedéssel.

Vonjuk be a gyerekeket a munkába, legyen szó akár virágültetésről, akár konyhakerti növények ültetéséről. Esetleg a kerítésfestés rejtelmeibe is bevezethetjük a srácokat, biztosan élvezni fogják, hogy pingálhatnak szabadon. Akinek nincs kertje, az a balkonon, erkélyen is készíthet virágládában kiskertet. A mini ásókkal és gereblyékkel hatékonyan tudják a gyerekek is segíteni a munkát.

Hogy ne csak "dolgozni" kelljen,

rejtsetek el a kertben néhány csokitojást, festett tojást, ajándékokat, amiket aztán időre kell a gyerekeknek megkeresni. Amit megtalálnak öt perc alatt, azt megkapják. (persze ne legyetek szőrös szívűek, az időtúllépést kicsit tágabban is értelmezhetitek). A lényeg, hogy mindenki jól szórakozzon. A régi társasokat a rossz idő esetén vegyétek elő. Mutassátok meg a gyerekeknek, hogy ti mivel ütöttétek el az időt gyerekkorotokban. Lányoknak a gumizás, fiúknak a torpedó biztosan nagyon fog tetszeni. Ugye emlékeztek még Gazdálkodj okosan társasjátékra? Gyorsan kerítsétek elő a fiók mélyéből és játszatok egy kört, nemcsak a gyerkőcök fogják élvezni, hanem Ti is újra átélitek majd a gyerekkori szép emlékeket.

Azok számára, akik inkább tevékenyen töltenék a húsvéti ünnepnapokat,

érdemes lehet elgondolkodni a gyerekszoba átrendezésén, újrafestésén, felújításán. Ezt a négy-öt szabadnap alatt is kivitelezhető ötletet, már ma elkezdhetitek tervezni, szervezni. Gondolunk itt olyan dolgokra, mint közösen kiválaszthatjátok a szoba átfestéséhez a színt, választhattok tapétát együtt a gyerekekkel. De emellett apróbb felújításokat, frissítéseket is elkezdhettek, néhány új, saját készítésű festmény, fotó elkészítésére, ami majd a szobákat dekorálja.

Készülhetnek kifejezetten az ünnepi hangulathoz kapcsolódó díszítések is, ablakra üvegfestékkel nyuszik, csibék és tojások, rengeteg sok virággal keretezve. Esetleg gyurmából megformázott kis állatkák, melyeket aztán mini szoborként rakhatnak a gyerekek a polcokra. A falakra készülhetnek sablonnal festmények, vagy választhattok a rengeteg 3D dekormatrica közül egyet-kettőt újításként.

A gyerekszoba átrendezésével is telhet az idő, praktikussabbá és frissebbé téve a tavaszi napfényes időben a helyiséget. Ezzel egy kis megújulást, vidámságot hozhattok az otthonmaradás kényszerűségébe.

Nektek is van hasonló érdekes ötletetek? Akkor osszátok meg velünk Facebook oldalunkon.