Kerti játékok tárháza

Végre itt a nyár és ezzel együtt elkezdődött a nyári szünet is. Mindig felmerül a kérdés, mivel foglaljuk le gyermekeinket ebben az időszakban. Mai cikkünkben a kerti játékokról írtunk.

A nyári táborozások ideje most érkezett el, azonban a járványhelyzet miatt nem mindenki engedi szívesen nagyobb közösségbe gyermekét. Szerencsére most már a nagyszülőkkel többet találkozhatunk, így a szülők egy része a gyermekek nyári felügyeletét mamára és papára bízza. Nem egyszerű néha egy vagy több gyerkőc figyelmét lekötni napokig, főként úgy, hogy csak a kertben és a lakásban játszanak, ezért néhány ötlettel szeretnénk segíteni nektek a nyári időszak "túléléséhez".

A kertben mindig található valami csoda. A kisebb gyerekeket könnyebb kirángatni a tévé és a számítógép elől, hogy megnézzék ezeket az érdekességeket, de a nagyobbakkal már lehet némi gond. A kicsik számára egy virágos, fákkal, bokrokkal körbevett kert egész napos elfoglaltságot jelenthet. Kezdjük a csodákat együtt felfedezni, nézzük meg a növényeket, az apró élőlényeket a kert zugaiban. A kerti növények és állatok beazonosítására vannak érdekes képes növényhatározók, melyeket már nemcsak könyv formájában, hanem a modern technikának köszönhetően, mobiltelefonon is megtekinthetőek. Ezzel egyébként a nagyobbak is jobban rávehetőek a nézelődésre.

Az aktívabb gyerekek számára a természet felfedezése mellett rengeteg féle kerti játék is játszható. Házilag is kivitelezhető kellékek segítségével az alábbi ötleteket gyűjtöttük össze:

Mini medence

A kisméretű medencébe egy-két gyerek tud beleülni, kevés vízzel feltölthető és nagyon hamar a hideg víz is felmelegszik bennük. Tegyünk bele sok színes labdát, vagy vízibomba lufit, ezekkel játszani órákig lehet.

Kartonból készült célba dobó tábla

Egy nagyméretű kartont dekoráljunk ki matricákkal vagy kézzel rajzolva a gyerkőcök kedvenc mesehőseivel, majd vágjunk rá különböző helyeken akkora lyukakat, hogy egy teniszlabda átférjen rajtuk. A gyerekeknek két-három méter távolságból kell beletalálni a lyukakba a labdákkal, ebből sorversenyt is szervezhetünk, pontokra játszva. Nehezítésként a lyukak és a labdák mérete csökkenthető, így a nagyobb gyerkőcök pingpong labdával is játszhatják a játékot. A kisebbeknek könnyítésként nagyobb labda és lyuk kerülhet a táblára, illetve a távolságot is lejjebb vehetjük.

Újrahasznosítás

A kidobásra ítélt gumiabroncsok újrahasznosítása kerti játékként a legjobb. Hatalmas traktorgumiból kerti homokozó készülhet, a kisebb méretű kerekek pedig libikókaként funkcionálhatnak. A keresztben elvágott abroncs tetejére fadarabot erősítsünk, melyre két fogódzkodó is kerüljön. A fapad két végére ülve a gyerekek egyszerűen tudnak hintázni. Óvatosan bánjunk a fával, legyen jól lekezelve, nehogy szálka menjen a gyerekek testébe. Ügyesebb kezű apukák, nagypapák kerti hintát is fabrikálhatnak a gumiabroncsból. Három egyforma távolságra kerüljön a gumi tetejére fémlánc, melyeket összefogva egy karabinerrel egy másik lánccal rögzíthetünk a faágra. Ennek a játéknak az elkészítésekor figyeljünk a fa állapotára, nehogy leszakadjon az ág a terheléstől.

Akadálypályák

Rengeteg fajta akadálypálya készíthető a kertben. A legegyszerűbbek például, ha néhány vékonyabb párnát, szőnyeget különböző helyre ledobunk a földre, majd a gyerkőcöknek csak ezekre lépve lehet továbbjutni. Ha olyan kertünk van, melyben sok a fa, akkor kifeszíthetünk néhány kötelet, melyek keresztezik egymást, így a "lézer csíkok" hatását keltve ezeken kell átjutni a gyerkőcöknek. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl nehéz a pálya, ne akadjanak fenn a kicsik a köteleken, legyen hely a továbblépésre. 

Teke

Nagyon egyszerű módja, hogy otthoni tekét készítsünk. Nem kell más hozzá csak 9 db üres másfél literes, műanyag üveg, melyeket akár be is festhetünk különböző színekre, illetve egy nagyobb gumilabda. Töltsünk az üvegekbe egy kevés vizet vagy homokot és tegyük le háromszöveg formában egymás mögé az üvegeket. Aztán már kezdődhet is a játék.

Hullahopp sátor

Az árnyékot adó fák alá ülni nem túl izgalmas, viszont ha egy saját kis sátra van a gyerekeknek, akkor már érdekesebb. Itt megpihenhetnek a rohangálás után. Kis párnát, felfújható ülőkét is betehetünk, de egy pokróc is megteszi, amire ledobja magát. Ehhez a sátorhoz nem kell más csak egy hullahopp karika, négy hosszú egyforma méretű zsinór és egy nagyobb anyagdarab. A zsinórok egy-egy végét négy egyenlő távolságra rákötjük a karikára, majd a négy madzagot egybefogva kötjük fel a faágra a karikát, így vízszintesen tudd függeni a fáról lefelé. A hullahoppra csipeszekkel, vagy varrással körbe felerősítve az anyagot, egy kis házikót kapunk, melyben kényelmesen elfér egy-két gyerkőc.