Ötletes játékok az otthon töltött nyári szünetre

Beköszöntött a valódi nyár, a gyerekek már nem járnak suliba, így egy csomó szabadidejük lett hirtelen. A felső tagozatosok minden bizonnyal a haverokkal töltik az időt, vagy táborban vannak, ám a kisebbek sokszor egyedül vagy egy-két kisebb testvérükkel unatkozik otthon. 

Ne hagyjuk, hogy elszaladjon a nyár és egész nap csak a tévét bámulja gyermekünk. Találjunk ki számára vicces, érdekes játékokat, amivel lekötjük a napja nagy részét és önkéntelenül is tanul a feladatokból. 

Néhány ötletet gyűjtöttünk össze, amivel szórakoztathatjuk gyermekünket:

Adjunk gyermekünk kezébe egy régi fényképezőgépet, vagy a mobiltelefont és kérjük meg, hogy bizonyos témában készítsen fotókat. Lehet téma az állatvédelem, a helyi nevezetességek, otthonunk érdekes zegzugai, vagy gyermekünk játékgyűjteménye. Az egész héten fotózott képeket szépen sorba rendezheti, ha van nyomtatónk akár kinyomtathatja és plakátot készíthet belőlük, esetleg a számítástechnika kedvelői prezentációt is csinálhatnak, amit később megmutathatnak a nagyszülőknek is.

Készítsetek együtt fagyit, gyümölcssalátát, csokit, pizzát, pudingot. Az ügyesebb és gyakorlottabb gyerekek önállóan is főzhetnek egyszerűbb ételeket, a kisebbek pedig olyan édességeket, melyek nem igényelnek sütést.

Engedjük meg, hogy kitakarítsa az autót. Higgyétek el igazi élmény lesz számára, hogy ő porszívózhatja, tisztíthatja ki az autót, akár az autómosóban, akár otthon a kertben. Kitüntetésnek fogja venni, nem pedig büntetésnek.

Hagyjuk, hogy gyermekünk lefesse a kerti bútorokat vagy egy komódot, amit már nem használunk. Ajánlott vizes bázisú festéket használni, hogy könnyen lehessen a művelet után takarítani. 

Legyen egy egész napos társasjáték maraton. Használjátok fel az otthoni társasokat, ehhez, ha kevés az otthon lévő gyerekek száma, hívjátok át a szomszéd srácokat is.

A lányok imádnak kézműveskedni, készítsetek nyári papír nyakláncot, barátság karkötőt. Az otthon található újságpapírokat hosszában vékony csíkokra vágjuk, majd egyesével feltekerjük egy hurkapálcára. Az így kapott duci hengerek végét leragasztjuk és a közepén található lyukon felfűzhetjük damilra vagy fonalra. Temperával színezhető, így lesz igazán izgalmas és látványos a saját készítésű ékszerünk.

Bónusz! Fürdessétek meg a kutyát az udvaron. Ez igazán nagy buli lesz, kánikulában hasznos játék.

További ötleteket szerezhetsz és akár egy új szakmát is, ha elvégzed általunk szervezett tanfolyam egyikét. Tanfolyamainkról itt olvashatsz. Arcfestés, lufihajtás, animátor képzéseink elvégzésével, akár egy egészen új világ is megnyílhat előtted.