Régi dilemma, kit hívjunk meg gyermekünk szülinapi zsúrjára?

A kínos pillanatok elkerülése érdekében szeretnénk néhány tanácsot adni, kiket hívj meg gyermeked születésnapi bulijára. Hidd el, nem is olyan egyszerű a feladat.

A szülinapi zsúr olyan esemény kell, hogy legyen, mely gyermeked emlékében örökké élni fog. A kis ünnepelt kedvében szeretne járni az egész család, ezért már napokkal, hetekkel korábban elkezdődik a szervezés. Az egyik legfontosabb kérdés a parti témájának eldöntése, emellett meg kell határoznod, hogy otthon, játszóházban, bel- vagy kültéren szeretnéd-e megtartani a szülinapi bulit.

Érdemes már a tervezés elején eldöntened azt is, hogy külső céget bízol-e meg az animátori feladatok ellátásával, vagy a jószerencsére és a család, barátok segítségében bízol, amikor a gyerkőcök szórakoztatására, koordinálására kerül a sor. És persze nem feledkezhetünk meg a partira meghívottakról sem, főként azért, mert kínos helyzetek is előfordulhatnak a meghívók átadásakor.

Főként a lányos anyukák tudják, milyen könnyen cserélődhet az LB-k, azaz a legjobb barátnők személye. Egyik nap még úgy jön haza a gyerek az oviból, suliból, hogy x.y-nal végig nevették a napot, másnap meg már hallani sem akar arról a bizonyos kislányról. Az "örök harag" lehet, hogy csak egy-két hétre szól, de ez épp egybeeshet a születésnapi buli időpontjával, ami lássuk be, hozhat kellemetlen pillanatokat. Vagy azért, mert elmegy a meghívott a partira, vagy azért, mert nem megy el. Mindkét esetben sírás lehet a vége.

Tanácsunk: A szülinapi zsúr előtti héten mindenképpen kérdezz rá gyermekednél, hogy kiket szeretne a partin vendégül látni. Lehet, hogy ekkor még képbe kerül egy új név, vagy szembesültök a problémákkal, így előre fel tudtok készülni a helyzetre.

A másik kényes eset, mely szinte bármelyik édesanyával előfordulhat az, amikor a meghívókat kiosztjátok a meghívott gyerekeknek. Láttam már csalódott kisgyermek arcot, amikor megtudta, hogy az osztálytárság meghívták a születésnapra, őt viszont nem. Nagyon kellemetlen helyzet alakulhat ki, amikor az egész osztály, óvodai csoport tudomásával kell egy-két lurkót invitálni, míg a többieket nem hívjuk a buliba. Az elutasítás és a csalódottság ott lesz valamennyiükben. 

Tanácsunk: Mindig a szülőkkel egyeztesd le a bulit, és ők beszéljék meg gyermekükkel a meghívás részleteit. Persze így is kiderül majd, hiszen hazudni egyáltalán nem kell, viszont vélhetően kevesebben élik meg rosszul a helyzetet, mintha előttük adnák át a meghívókat. Másik lehetőség, hogy a suliból, oviból ne hívj meg senki. (persze ez elég kivitelezhetetlen). Egyébként pedig hazánkban egyre nagyobb divat az iskolai, óvodai szülinapi ünnepség megtartása, így akár egy közös bűvész, bohócműsor, arcfestés helyszínre szervezésével egybekötve gyermeked szülinapját is megünnepelhetik csoportosan.

Még több tanácsra van szükséged, vagy szeretnéd képzett animátorok segítségét igénybe venni a gyerekzsúron? Keress bennünket bizalommal: Gyerekzsúr szervezése

Fotó: freepik.com