Tippek, mivel kössük le a gyerekeket a nyári szünetben

A vírus miatt a gyerekek már így is elég sok időt töltöttek otthon. A mostani nyári szünet nagy megpróbáltatást jelent mindenkinek, hiszen kevés tábor szerveződik a szigorított szabályok miatt. Néhány ötlettel próbálunk segíteni nektek, hogy örömmel töltsék el a szünetet.

Azok a szülők még inkább nehézségekkel néznek szembe, akik otthonról dolgoznak. Szerencsések azok a családok, ahol van kert az otthonukban, hiszen akkor a gyerekeknek lehetőségük van rengeteg időt a szabadban tölteni. A kertben lévő játékok egy idő után biztosan már unalmasak lesznek, úgyhogy szerezz be egy ugrálóvárat (akár kölcsönözhetsz is egy-egy alkalomra), ugrálóasztalt, ami felvidítja a gyerekeket.

Akadálypályát is építhetsz, erre nemcsak a kertben, hanem a szobában is van lehetőség. Néhány kartondoboz, kréta, ragasztószalag felhasználásával készíts egy izgalmas játékot. Nagyobb gyerekek akár még maguknak is megtervezhetik a játékokat, a saját pályájukat. Neked csak koordinálni kell. 

Rejts el néhány pénzérmét, vagy kisebb játékot a lakásban, kertben, majd ezeket a gyerekeknek kell megtalálnia. Még izgalmasabb a feladat, ha nyomokat hagysz és a gyerkőcök ezek alapján találják meg az elrejtett dolgokat.

Ügyességi játékokat is kitalálhatsz.

Az egyik kedvencünk az, amikor néhány műanyag poharat oldalra fordítva leteszünk az asztalra, majd egy szívószál segítségével az asztal másik végére helyezett ping-pong labdát be kell fújni a pohárba. Nem is olyan egyszerű, mint amilyennek gondolnánk. 

A kézműves tevékenységek is szuper hasznosak

és szórakoztatóak a gyerekek számára. Egy kis pihenés, nyugalom neked is jár, úgyhogy szerezz be egy nagy kartonlapot, esetleg egy tekercsben lévő papírköteget és ezeket add a gyerekeknek. Készíts elő sok-sok színes ceruzát, filctollat, ragasztót és biztonságos lekerekített hegyű ollót, meg néhány színes papírt. Ezekből készíthetnek bármi érdekeset. Egy mesét mondhatunk előtte a srácoknak, mely alapján elkészíthetik a nagy művet.

A régimódinak tűnő társasjátékok ismét reneszánszukat élik. Egyre több és több érdekes, néha több órán át játszató játék került a piacokra. Már nemcsak a "Ki nevet a végén" vagy a "Monopoly" található meg a boltokban, hanem logikai, ügyességi játékok tömkelege bármely korosztály számára.

Az olvasás nagymértékben segíti a gyerekek fejlődését. Menjetek el együtt a könyvtárba, ahol gyermeked kiválaszthatja az őt leginkább érdeklő könyvet. Azok a srácok, akik nem igazán szeretnek olvasni, hallgathatnak hangoskönyvet. Addig amíg ő a mesélőt hallgatja, te el tudod végezni a feladataidat. Néha még az álom is elnyomja a kis lurkókat, amíg a mesét hallgatják. 

Szintén nem túl gyakori, hogy a gyerekek naplót vezetnek, de erre is érdemes napi 10-15 percet szánniuk. Írják vagy rajzolják le gondolataikat, a napi élményeiket. Izgalmas lesz majd a nyár végén újra elővenni ezeket a kis füzeteket és együtt átlapozni.