Blog 3/16

Maria Montessori az 1900-as évek elején egy olyan pedagógiai rendszer alapjait rakta le, amely szembe ment az akkori nevelési módszerrel. Elvei szerint a gyermekek kicsi felnőttek, akik önálló tudattal és akarattal bírnak, gondolatvilágukat, kreativitásukat pedig hagyni kell szárnyalni. Pedagógiája ma óriási reneszánszát éli, egyre többen követik a Montessori irányelveket otthonaikban is. Hoztunk pár praktikus tanácsot óvodásokat és kisiskolásokat nevelő szülőknek, akik szeretnék más szemszögből megközelíteni a gyereknevelést.


Mindennap felmerülő dilemma, hogy vajon hogyan hat a gyermekek fejlődésére, mentális egészségére a modern technológia. Szabad hagyni mobilozni, tableten videót nézni és játszani, vagy tiltani kéne mindennemű virtuális kikapcsolódási lehetőségtől? A választ mi sem tudjuk, de úgy sejtjük, hogy a kulcs – mint az életben olyan sokszor – a kiegyensúlyozottságban rejlik, és a gyermek valós szükségleteinek kielégítésében. 


A gyerkőcök fejlődésének része a kézügyesség fejlesztése. Minden életkorban más-más feladatokra (vagy inkább játékokra?) van szükség, hogy az apró kis kezek megfelelően fejlődjenek. Szülőként, otthonunkban is sokat tehetünk azért, hogy gyermekünk finommotorikus képessége megfelelően fejlődjön. Járjuk kicsit körbe a témát!Az élethosszig tartó tanulás ma szinte mindenki számára kötelező, ha érvényesülni akar a munka világában. A pandémia az online oktatás felé fordította sokak figyelmét. Nézzük a Játékmestereknél, milyen képzéseken vehetsz részt.