Blog 3/16

Azt hihetnénk, hogy csak egy program a sok közül, a videónézés és a figurákkal való játék mellett. Pedig a kézműves foglalkozások sokkal többet rejtenek magukban: a gyermekek gondolkodása mellett a szocializációs készségeiket és a kreativitásukat is fejlesztik. Négy pontba szedtük össze, mi mindent profitálhatnak a legapróbbak is a kézműveskedésből! 


Klasszikus napközis tábortól kezdve extrém ottalvósokig ma már döbbenetesen széles kínálat várja a kalandor kicsiket és a kicsik energiáit lekötni kívánó szülőket. Bár a táboroztatás nem olcsó mulatság, cserébe életre szóló élmény mellett tanulságos, építő közösségi tapasztalatot jelent. Az alábbiakban összegyűjtöttünk hét olyan tábort, amelyek szerintünk elképesztő izgalmasok és tartalmasok lehetnek!


Maria Montessori az 1900-as évek elején egy olyan pedagógiai rendszer alapjait rakta le, amely szembe ment az akkori nevelési módszerrel. Elvei szerint a gyermekek kicsi felnőttek, akik önálló tudattal és akarattal bírnak, gondolatvilágukat, kreativitásukat pedig hagyni kell szárnyalni. Pedagógiája ma óriási reneszánszát éli, egyre többen követik a Montessori irányelveket otthonaikban is. Hoztunk pár praktikus tanácsot óvodásokat és kisiskolásokat nevelő szülőknek, akik szeretnék más szemszögből megközelíteni a gyereknevelést.


Mindennap felmerülő dilemma, hogy vajon hogyan hat a gyermekek fejlődésére, mentális egészségére a modern technológia. Szabad hagyni mobilozni, tableten videót nézni és játszani, vagy tiltani kéne mindennemű virtuális kikapcsolódási lehetőségtől? A választ mi sem tudjuk, de úgy sejtjük, hogy a kulcs – mint az életben olyan sokszor – a kiegyensúlyozottságban rejlik, és a gyermek valós szükségleteinek kielégítésében. 


A gyerkőcök fejlődésének része a kézügyesség fejlesztése. Minden életkorban más-más feladatokra (vagy inkább játékokra?) van szükség, hogy az apró kis kezek megfelelően fejlődjenek. Szülőként, otthonunkban is sokat tehetünk azért, hogy gyermekünk finommotorikus képessége megfelelően fejlődjön. Járjuk kicsit körbe a témát!